Different user's running

Best practices, code snippets for common functionality, examples, and guidelines.
katoa
Posts: 11
Joined: Mon Jun 14, 2021 4:06 pm

Different user's running

Post by katoa » Tue Jan 18, 2022 10:59 am

Hi!

A would like to ask some help about the following problem:

We have a Ranorex project (I attached as snapshot) and if I make it on my PC or with a remote desktop to a testing server and run it, it's working fine.
But If my colleague try to run the case the Ranorex could not find some buttons even if his PC or the remote desktop to test server.
If my colleague went failure, after he's try I can run the test without any problem from my PC/Remote desktop.

So the result: I can run my own testing case, but if anyone else try it can't find some buttons or fields.

Could you help us in this case?

Thank you in advance!
Katoa

katoa
Posts: 11
Joined: Mon Jun 14, 2021 4:06 pm

Re: Different user's running

Post by katoa » Tue Jan 18, 2022 11:06 am

And also I would like to help about how to attachment any snapshot, cause I have the following error, as in attachment.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
odklizec
Ranorex Guru
Ranorex Guru
Posts: 7465
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:54 am
Location: Zilina, Slovakia

Re: Different user's running

Post by odklizec » Tue Jan 18, 2022 11:10 am

Hi,

I'm afraid, without seeing the exact error message and compete failing xpath, plus AUT snapshot (NOT screenshot), it's impossible to tell what's wrong. My best guess is, that the xpath created by you is somehow connected to your account.

Could you please share the xpath (as stored in repository), and ideally, snapshot of the AUT taken from your account and then snapshot taken from the other user account? This will most probably reveal what's wrong.

If you cannot upload the snapshot directly, please use a file sharing service (OneDrive, Google Drive, Dropbox or similar) and here post a link.
Pavel Kudrys
Ranorex explorer at Descartes Systems

Please add these details to your questions:
  • Ranorex Snapshot. Learn how to create one >here<
  • Ranorex xPath of problematic element(s)
  • Ranorex version
  • OS version
  • HW configuration

katoa
Posts: 11
Joined: Mon Jun 14, 2021 4:06 pm

Re: Different user's running

Post by katoa » Tue Jan 18, 2022 11:30 am

Hi!

You can reach the shared snapshot here: https://drive.google.com/file/d/1dO-q-c ... sp=sharing
Please contact me if You have any problem to reach the file.

Thank you for your help.
Katoa

User avatar
odklizec
Ranorex Guru
Ranorex Guru
Posts: 7465
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:54 am
Location: Zilina, Slovakia

Re: Different user's running

Post by odklizec » Tue Jan 18, 2022 2:52 pm

Hi,

Thanks for the snapshot. Now please post also the xpath behind the typically failing element (as stored in repository) and error message from the other user. Ideally, create also the snapshot on other user's machine. Have you tried to debug the xpath on other user's PC?
Pavel Kudrys
Ranorex explorer at Descartes Systems

Please add these details to your questions:
  • Ranorex Snapshot. Learn how to create one >here<
  • Ranorex xPath of problematic element(s)
  • Ranorex version
  • OS version
  • HW configuration

katoa
Posts: 11
Joined: Mon Jun 14, 2021 4:06 pm

Re: Different user's running

Post by katoa » Wed Jan 19, 2022 10:33 am

Hi!

Sorry, but I share a new snapshots with both pc's. This is another case, but the problem is the same. In testcase Ranorex could not found 'Átadás' listitem.

PC on work:
- xpath: /form[@name='MainForm']/form[@name='MainMenu2Form']//listitem[@name='Átadás']
- snapshot: https://drive.google.com/file/d/1lpU-m5 ... sp=sharing

PC on not work:
-xpath: /form[@name='MainForm']/form[@name='MainMenu2Form']//listitem[@name='Átadás']
- snapshot: https://drive.google.com/file/d/1ee6CdA ... sp=sharing

Thank you!
Katoa

User avatar
odklizec
Ranorex Guru
Ranorex Guru
Posts: 7465
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:54 am
Location: Zilina, Slovakia

Re: Different user's running

Post by odklizec » Wed Jan 19, 2022 11:24 am

Hi,

I'm afraid, the xpath is found correctly in both snapshots? However, the snapshot, which should show the problem, is taken in incorrect state of UI! Please see the screenshot. The problematic list is in hidden state, because there is selected different menu item. But because the list items are still there (not lazy loaded, just invisible), Spy is able to find the listitem in question.
ListItem.png
Could you please share the error message you are receiving on second PC (ideally entire report)?

Also, please add Create Snapshot action (pointing to the main app form) to the recording module, which usually fails and BEFORE the failing action. This should take the snapshot of main form and store it in report. Then please share the report.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pavel Kudrys
Ranorex explorer at Descartes Systems

Please add these details to your questions:
  • Ranorex Snapshot. Learn how to create one >here<
  • Ranorex xPath of problematic element(s)
  • Ranorex version
  • OS version
  • HW configuration

katoa
Posts: 11
Joined: Mon Jun 14, 2021 4:06 pm

Re: Different user's running

Post by katoa » Thu Jan 20, 2022 12:10 pm

Hi!

Thank you for your answer.
In your screesnshot you can se different screens, because in first screen (when the test runs good) Ranorex took the good screenshot. On the right side of you screenshot it seems like Ranorex skipped to click the 'Átadás' function button, and going forward to the next "recorded screesnshot".

In the other way in sERPa the menu is dinamicaly change, so if you open a function (f.e. Átadás) the menu switch from Program to Eszközök.

In 1st pc, where is going good these are the steps:
-search for Átadás function
-open Átadás function by click Átadás listitem
(menu changes from Program to Eszközök)-> when it changes, in the left corner from menu the buttons changes from Ügyfél, Termék to Felvétel, Módosítás

In 2nd pc, where is going to fail steps:
-search for Átadás function
-try to open Átadás function, but it's failed
-because the menu does not change Ranorex try to click for the left corner. But instead of Módosítás, it clicks to Termék.

You can find the report from here:
https://drive.google.com/file/d/1bgYUbR ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1o8PnTE ... sp=sharing

"Also, please add Create Snapshot action (pointing to the main app form) to the recording module, which usually fails and BEFORE the failing action. This should take the snapshot of main form and store it in report. Then please share the report."
We've just tried to make this as well, but after 20 mins still doesn't happen anything. Can you write the way of this?

Thanks,
Katoa

User avatar
odklizec
Ranorex Guru
Ranorex Guru
Posts: 7465
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:54 am
Location: Zilina, Slovakia

Re: Different user's running

Post by odklizec » Thu Jan 20, 2022 2:11 pm

Hi,

At first, the action which failed with error "Image not found in element" is an image-based action? Please show me recording and repository (screenshot should be fine), where I can see the action and repository you are using for failed action.

Also, the xpath is the one you posted before?
/form[@name='MainForm']/form[@name='MainMenu2Form']//listitem[@name='Átadás']
This xpath is stored in repository for failing element?

As for creating snapshots during test run, simply drag the main form repo element from repository to recording where your test fails (Recording2) and drop it before the usually failing action. Then from the appeared menu select "Create Snapshot" action. This will add the create snapshot to recording.
Pavel Kudrys
Ranorex explorer at Descartes Systems

Please add these details to your questions:
  • Ranorex Snapshot. Learn how to create one >here<
  • Ranorex xPath of problematic element(s)
  • Ranorex version
  • OS version
  • HW configuration

katoa
Posts: 11
Joined: Mon Jun 14, 2021 4:06 pm

Re: Different user's running

Post by katoa » Tue Jan 25, 2022 9:12 am

Hi!

"At first, the action which failed with error "Image not found in element" is an image-based action? Please show me recording and repository (screenshot should be fine), where I can see the action and repository you are using for failed action." - Yes, it's image-based action, I attached 2 screenshots.

"Also, the xpath is the one you posted before? -> Yes.
/form[@name='MainForm']/form[@name='MainMenu2Form']//listitem[@name='Átadás']
This xpath is stored in repository for failing element?" -> Yes.

You can find the new report, with snapshot element here: https://drive.google.com/file/d/12tKVcS ... sp=sharing

Thank you for your help.
Katoa
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
odklizec
Ranorex Guru
Ranorex Guru
Posts: 7465
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:54 am
Location: Zilina, Slovakia

Re: Different user's running

Post by odklizec » Tue Jan 25, 2022 9:24 am

Hi,

Well using image-based actions is always tricky, especially if the test is designed on one PC and run on another, with possibly different screen resolution and color depth. To be quite honest, I would not consider using image-based automation unless there is absolutely no other way how to work with certain element. But this does not appear to be your case? The ListItem element is clearly identifiable by xpath. So why are you trying to doubleclick an image of the element? Simply double click the element (found by xpath) and forget about using image-based action ;)
Pavel Kudrys
Ranorex explorer at Descartes Systems

Please add these details to your questions:
  • Ranorex Snapshot. Learn how to create one >here<
  • Ranorex xPath of problematic element(s)
  • Ranorex version
  • OS version
  • HW configuration

katoa
Posts: 11
Joined: Mon Jun 14, 2021 4:06 pm

Re: Different user's running

Post by katoa » Wed Feb 02, 2022 9:50 am

Hi!

A changed all recordings to not image based, but we still experience the problem.
I think it should work without image based items, but in my opinion with this it was better before.

"So why are you trying to doubleclick an image of the element?" I use it cause, when I click first our program loads the data, and I check it also with Ranorex.
Should I send you other snapshots after skip image based items to solve the problem?

Best regards,
Katoa

User avatar
odklizec
Ranorex Guru
Ranorex Guru
Posts: 7465
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:54 am
Location: Zilina, Slovakia

Re: Different user's running

Post by odklizec » Wed Feb 02, 2022 11:27 am

katoa wrote:
Wed Feb 02, 2022 9:50 am
A changed all recordings to not image based, but we still experience the problem.
Hi, what problems exactly? I guess they are different from previous problems. It's impossible to tell what's wrong without more details (exact error, snapshot, screenshot, etc...).
Pavel Kudrys
Ranorex explorer at Descartes Systems

Please add these details to your questions:
  • Ranorex Snapshot. Learn how to create one >here<
  • Ranorex xPath of problematic element(s)
  • Ranorex version
  • OS version
  • HW configuration

katoa
Posts: 11
Joined: Mon Jun 14, 2021 4:06 pm

Re: Different user's running

Post by katoa » Thu Feb 03, 2022 4:21 pm

Hi,

In my pc it's working fine: https://drive.google.com/file/d/1of5rvF ... sp=sharing

In another PC it can't find listitem: https://drive.google.com/file/d/1dCmNIu ... sp=sharing

In another PC it can't find Felvétel ribbon: https://drive.google.com/file/d/1ikm_j- ... sp=sharing

Best Regards,
Katoa

User avatar
odklizec
Ranorex Guru
Ranorex Guru
Posts: 7465
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:54 am
Location: Zilina, Slovakia

Re: Different user's running

Post by odklizec » Mon Feb 07, 2022 8:25 am

Hi,

Please post also xpaths to the problematic elements. Without xpaths, I can only guess what elements are you looking for.

As for not finding the list items, well, the GUI seems to be in state, that there is no listview (and so the list items) available? At least I don't see any list view in the main form screenshot? Once again, without xpaths and more detials, it;s impossible to tell what's wrong. But as of now, there does not appear to be any list view?

If you want to show that there is something working on your PC and not on another, then please setup the app under test to EXACTLY the same state, (both on your PC and the problematic PC), grab the snapshot (on both PCs) and post it, along with the xpath you are looking for. Thanks.
Pavel Kudrys
Ranorex explorer at Descartes Systems

Please add these details to your questions:
  • Ranorex Snapshot. Learn how to create one >here<
  • Ranorex xPath of problematic element(s)
  • Ranorex version
  • OS version
  • HW configuration