Difficulties with Telerik Grid View

Experiences, small talk, and other automation gossip.
vijayanand.patil
Posts: 2
Joined: Tue May 25, 2021 4:02 pm

Difficulties with Telerik Grid View

Post by vijayanand.patil » Tue May 25, 2021 4:25 pm

Hi,
I am new to Ranorex and using trial version to check feasibility with our application.
Target application: Windows .net application.
We are using telerik grids all over the application. Unfortunately, Ranorex is not identifying information from the controls as it should. Did some investigation and found couple of interesting links.
1. from Ranorex forum: difficulties-with-telerik-grid-view-t3228.html
Similar problem is discussed there!
2. from Telerik forum: https://www.telerik.com/forums/635401-gridview
Solution for the same problem is discussed! Can find the link back to Ranorex forum.
According to Telerik, they have enabled CodedUI Tests functionality by introducing a property 'EnableCodedUITests = true' on their grid control. However, if you look into the screen below, Its not working well with Ranorex. Cell name is taken from data value instead of Row/Colum. Text is empty!
Pleas note: We have already set the property EnableCodedUITests = true
RanorexQuery_TelerikGrid.PNG
RanorexQuery_TelerikGrid.PNG (23.53 KiB) Viewed 497 times
Support from experts here in the forum is appreciated!

User avatar
odklizec
Ranorex Guru
Ranorex Guru
Posts: 7062
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:54 am
Location: Zilina, Slovakia

Re: Difficulties with Telerik Grid View

Post by odklizec » Thu May 27, 2021 7:11 am

Hi,

I'm afraid, Telerik Grid View was always a source of problems, when it comes to automation. Simply, their MSAA implementation is either wrong or completely missing. Coded UI will not change much in this case, not to mention it's now deprecated...
https://devblogs.microsoft.com/devops/c ... udio-2019/

I would suggest to follow the discussion from this post:
viewtopic.php?f=4&t=4615&p=19922&hilit= ... rid#p19682

Try to inspect your control with MS Inspect tool or newer Accessibility Inside tool:
https://docs.microsoft.com/en-us/window ... ct-objects
I guess both tools will show the same result and Ranorex Spy, which means that the accessibility implementation of Telerik Grid View is incorrect.

In this case, Your only hope then is GDI Capture approach, which can extract some additional texts, but which is not very comfortable to work with ;)
Pavel Kudrys
Ranorex explorer at Descartes Systems

Please add these details to your questions:
  • Ranorex Snapshot. Learn how to create one >here<
  • Ranorex xPath of problematic element(s)
  • Ranorex version
  • OS version
  • HW configuration

vijayanand.patil
Posts: 2
Joined: Tue May 25, 2021 4:02 pm

Re: Difficulties with Telerik Grid View

Post by vijayanand.patil » Tue Jun 01, 2021 3:22 pm

Thanks you for the answer odklizec!
I got in touch with Telerik and they have accepted to make change in coming release!
Here are the link: https://www.telerik.com/forums/ui-autom ... tests-true
https://feedback.telerik.com/winforms/1 ... 1621763467

Best Regards,
Vijay